/ door /   Verslagen / 0 Berichten

Weekend en Nationale Oldtimerdag Lelystad 2016

Uiteindelijk waren het toch bijna de gedroomde 20 boten, want in totaal telden we tijdens het weekend van de Oldtimerdag 18 VSRP schepen. Het bestuur is dan ook zeer tevreden over het resultaat van dit nieuwe initiatief: een nautische toevoeging aan een evenemnt voor klassieke auto’s: erfgoed dat beweegt. Op donderdag verkaste de Circium Palustre, de grundel van Maarten & Cecile vd Post, al van Lelystad haven naar de Bataviahaven.

Hun taak was het de ontvangst te doen en een mooi plaatje te maken van de schepen die zouden komen. En dat lukte want ze kwamen: de Spaarnestroom , de Goede Hoop, de Eudia, de Cambria, Hobbel, de Schuytevaer, de Bever, de Windlust, de Graafstroom, de Bolder, de Gouwe Boltje, de Windbuijl, de Vrouwe Ayn, de Noflike Waterleeuw. Met de Vrouwe Thea, die op zaterdag arriveerde kwamen we op 16. Op zondag kwam de Vrouwe Johanna van Urk, want op Urk lagen ze te wachten op de Donger, maar die kon niet door de Roggebotsluis. Op zondagavond kwam tenslotte de Brave Bison nog even buurten.

Maar toen vertrokken er al een paar schepen om de mooie avond te gebruiken voor een stevige slag richting thuishaven of Staveren, op weg naar Delfsail. Kortom, Lelystad voelde ook als het centrum van allerlei scheepsbewegingen. Op zaterdag was het weer wat winderig, maar dat gaf fotograaf Karel Holzmann de gelegenheid een aantal spectaculaire actiefoto’s te maken van onze schepen, onder zeil. Anderen hielden het rustig, bezochten Bataviastad, liepen een ommetje, deden een boodschap, fietsten naar het centrum, of lazen het boordboek dat voor iedereen beschikbaar was.

Zaterdagavond was er een dinerbuffet in de Cantine, de replica van de oorspronkelijk kantine van de mensen, die vanaf begin vijftiger jaren op het werkeiland dat nu Lelystad Haven heet, werkten aan de bouw van dijken, sluizen en gemalen. Dit buffet was samen met de mensen van de KNRM, die een mooie collectie oude reddingboten naar Lelystad hadden gehaald. We werden verwelkomd door mevrouw Horselenberg, de burgemeester van Lelystad. Op zondag was het oldtimerdag, prachtig weer, meer dan 400 oude auto’s, een mooi evenemententerrein, onze kade met gepavoiseerde schepen, de reddingboot post met onder meer de Insulinde.

De Commissaris der Koning van Flevoland, de heer Verbeek, zelf verwoed zeiler, kwam ook even ‘scheepje kijken’. Marion Levoisier, bestuurslid van de SSRP, kwam onze schepen ‘beschouwen’ en reikte aan het eind van de middag de aanmoedigingsprijs uit aan de Eudia, een wieringer bol van 1901. De hoofdprijs ging naar de Noflike Waterleeuw, een mooi aakje dat door Niels en Charlotte met veel elan gezeild wordt. Onze steiger lag wat uit de loop, maar vanaf de kade werden we enorm vaak gefotografeerd.

De brigantijn Bounty verzorgde rondvaarten en bereidde voor ons op het eind van de dag een boordbarbeque. Dat was nog eens een drijvend diner… Bijzonder: een aantal bemanningsleden mocht in het Erfgoedcentrum een uurtje kijken bij de in januari opgegraven IJsselkogge, onder leiding van een deskundige scheepsarcheoloog. Al met al was het een weekend met mooie dingen, veel gezelligheid en ruime belangstelling voor onze schepen. De roep om een herhaling was al hoorbaar!

Delen


Bericht achterlaten