/ door /   Verslagen / 0 Berichten

De Zomerbijeenkomst (reunie) van 2016

De ‘eeuwige jeugd’, dat was het thema van de zomerbijeenkomst van de VSRP in Zeewolde. De reden: al vijftig jaar is er een jeugdcommissie die bij de bijeenkomsten van Rond & Plat de gelegenheid krijgt / grijpt het eigen plan te trekken. Bij de start van het ‘havendagen’ , zoals onze zomerbijeenkomst in Zeewolde heette, werden dan ook de vlaggen gehesen door Maarten vd Post, ooit lid van de allereerste jeugdcommissie, en Luuk, kleinzoon van Bob en Truus van Schaik, één van jongste deelnemers aan deze reünie. ‘De eeuwige jeugd’ was ook het thema van de vrolijke zeildag op het Wolderwijd, waarbij de deelnemers uitgedaagd werden actief te zeilen, de hersens te gebruiken bij de creatieve opdrachten en een ‘elixer’ of recept te maken dat zou kunnen bijdragen aan de eeuwige jeugd. De zomerbijeenkomst van de VSRP werd bezocht door ongeveer 40 schepen, een mooie kade vol. De organisatie ‘Puur Zeewolde’ had er, samen met de horeca langs de kade, alles aan gedaan om ons goed te ontvangen. Er waren randactiviteiten, er was muziek, er stonden kramen, er was een speciale koopavond met een rode loper het centrum in.

Duidelijk was te zien wat voor aantrekkingskracht dat had op de inwoners van Zeewolde en de gasten van veel naburige campings en jachthavens. Op zaterdag 30 juli was er admiraalzeilen. De admiraal was dit jaar de burgemeester van Zeewolde, die deskundig werd bijgestaan door een paar van onze leden. Hij had een prachtige dag aan boord van de Lemmeraak Graafstroom. Bij het admiraalzeilen was er weinig wind, maar een aangename temperatuur. Afgesproken was dat men, na het groeten van de admiraal, met de schepen zou ‘weven’ en er dan een spiegelgevecht zou zijn. Dat hebben we geweten!

De ‘eeuwige jeugd’ aan boord ging volledig los en er ontstond iets wat in de wereld van de 17e eeuwse zeeslagen een ‘mȇlee’ van schepen werd genoemd. Alle soorten putsen, waterpistolen met groot vermogen en bereik, dekwaspompen en wat al niet meer werden ingezet om elkaar nat te krijgen. Zaterdagavond, na het diner in de zaal van ‘the Lux’ werd de ‘eeuwige jeugd’ gevierd met een vrolijke avond. Allereerst werden de prijzen voor de Wolderwijdtour uitgereikt, het winnende eskader van het admiraalzeilen kreeg de bekende bokaal en daarna werden er liederen gezongen, acts gedaan en gezongen, ondersteund door de trekzakken en accordeons. Op zondag was de ‘eeuwige jeugd’ dan ook wat duf tijdens het palaver voor de wedstrijd.

Maar de WSV Zeewolde schudde iedereen wakker met hun zeer professioneel georganiseerd wedstrijdplan. Er stond een prachtig windje op het Wolderwijd, de kluivers konden er bij, iedereen werd fanatiek en met z’n allen, alle type schepen door elkaar, zeilden we een mooie wedstrijd. Ook mooi om naar te kijken! Elke schip kreeg dan ook bij het passeren van de finish vanaf het start- en finishschip een mooi applaus. Aan het eind van de middag werden de prijzen uitgereikt: door ‘Epifanes’ beschikbaar gestelde blikken blanke bootlak.

Het was een mooie, goed georganiseerde, gezellige, afwisselende zomerbijeenkomst, waar alle deelnemers en al degenen die een bijdrage geleverd hebben aan de organisatie, tevreden op terug kunnen kijken. Was dat het? Welnee, er waren ook nog twee aanbrengtochten. Vanuit het noorden kwam een dertiental schepen via NW Overijssel en vervolgens via Roggebotsluis de Randmeren op. Van de tussenliggende havens werd de plek in Elburg bij de museumwerf geroemd als toplocatie. Vanuit het zuiden verzamelde men in Durgerdam en werd er via Almere Haven en Spakenburg gevaren. De toplocatie van deze groep was het nieuwe Scouting terrein, tegenover Strand Nulde. Daar is een fraaie steiger aan het meer en een enorm gebied van groepskampeerterreinen. Kortom, er valt nauwelijks te mopperen over deze reünie, over Zeewolde, over onze deelnemers, over de schepen. Hoogstens valt er wat te zuchten over het vrolijk groeiende fonteinkruid in de Randmeren. Maar laten we zeggen dat het driemaal daags je schroef leegplukken je gezond en fit houdt: de eeuwige jeugd! Tot volgende jaar, in Haarlem!

Delen


Bericht achterlaten